Piyasa Dostu Politikalar Devam Ederse Türkiye'nin kredi notu artacak
Moody's tarafından yayımlanan rapora istinaden yaptığı paylaşımda uluslararası normlara uygun politikaları uygulama konusunda kararlı olduklarını bunun da kredi notuna yansıyacağına inandıklarını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody's tarafından yapılan Türkiye analizine ilişkin değerlendirmesinde kurala dayalı politikalarının kredi notuna yansıyacağını düşündüklerini belirtti.
X hesabından yaptığı paylaşımda Şimşek, "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye’nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin ülke kredi görünümü ve notu açısından olumlu olduğu değerlendirmesi yaptı.
Makro-finansal istikrarı sağlamak ve ülkemizin şoklara karşı dayanıklılığını artırmak için kurala dayalı, uluslararası normlara uygun politikaları uygulama konusunda kararlıyız. Bunun kredi notumuza yansıyacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye’nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin ülke kredi görünümü ve notu açısından olumlu olduğu değerlendirmesi yaptı.
Makro-finansal istikrarı sağlamak ve ülkemizin şoklara karşı dayanıklılığını artırmak… — Mehmet Simsek (@memetsimsek) August 10, 2023
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’de para politikası sıkılaştırmasının Mart 2024’teki yerel seçimlere kadar “çok kademeli” bir şekilde devam etmesini beklediğini, bunun da enflasyonun önümüzdeki aylarda yüksek kalabileceği anlamına geldiğini belirtmişti.
8 Ağustos’ta yayımlanan kurum raporunda, “Görünüm istikrarlı, dengeli riskleri yansıtıyor. Ortodoks politikalara geçiş sürdürülür ve birikmiş dengesizliklerde azalma sağlanırsa notun görünümü olumluya dönebilir ve kredi notu yükseltilebilir” denildi.
Bununla birlikte Moody’s, büyümenin politik olarak kabul edilebilir seviyelerden keskin şekilde yavaşlaması halinde para politikasının yeniden değişmesi riskinin önemli olmaya devam ettiğini vurguladı.
Büyüme yavaşlayacak
Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı politika değişikliğinin daha yavaş büyümeye yol açacağı ifade edilen raporda, “Yeni ekonomi ekibinin temel zorluğu ekonomideki dengesizlikleri gidermek ile büyümeyi sürdürmek arasındaki dengeyi sağlamak olacak” denildi. Kuruluş, gelecek sene yapılacak yerel seçimleri de dikkate alarak, para politikasında yavaş ve kademeli sıkılaşmanın sürmesini beklerken, bunun enflasyonun önümüzdeki aylarda yüksek seviyelerde kalacağı öngörüsünü yaptı.
Politika dönüşü riski var
Moody’s halihazırda Türkiye’nin kredi görünümünü durağanda tutuyor. Raporda, durağan görünümün dengeli riskleri yansıttığı belirtiliyor. Kuruluş, geleneksel politikalara doğru geçişin devamı halinde bunun kredi görünümü ve notunu olumlu etkileyeceğini belirtirken, yeni bir politika dönüşü riskinin de oldukça yüksek olduğunun altını çizdi. Kuruluş böyle bir durumda kredi görünümünün negatife döneceğini belirtti. Makroihtiyati önlemlerin kaldırılmasında olası hatalar olabileceğini belirten Moody’s, şu ana kadar bu alanın iyi yönetildiğini ifade etti.
Tepkiniz Nedir?






